De Alaskan Malamute.

 

Men zegt wel dat de Malamute een rechtstreekse afstammeling is van de poolwolf. Hij is gesmeed door de natuur en niet door de mens. Hierdoor beschikt dit ras nog over de "oer"-instincten en zien we, als we de hond observeren nog zoveel terug van het gedrag van zijn voorvader: de wolf.

 

 

Voor veel mensen is het uiterlijk van de hond de aanleiding tot aanschaf en het is toch ook een leuke bijkomstigheid dat het dier ook nog eens echte "oerinstincten" heeft. Heel begrijpelijk en dat het bij ons in eerste instantie ook om het uiterlijk ging, spreekt voor zich. Dit neemt echter niet weg dat de Malamute wel een hond is met een eigenzinnig, sterk en niet alledaags karakter waarin je je niet moet vergissen! De Malamute is een erg lieve, attente hond. Zijn vriendelijkheid verhindert echter niet dat hij bij tijd en wijle laat merken dat hij op enige onafhankelijkheid gesteld is. Ook een strijd om de hierarchie zal hij zeker niet uit de weg gaan. Hij leeft graag in gezelschap maar heeft beslist een goede leider nodig.

 Zoals bij de wolf zit hem het roedelverband en de rangorde daarbinnen nog sterk in het bloed. Dit geldt ook voor de "menselijke leden" van het gezin (denk hierbij aan kinderen; over het algemeen gaan Malamutes goed met kinderen om maar hij zal een kind niet als zijn meerdere zien). Zijn baas moet dus ook duidelijk "de baas" en leider zijn, de opvoeding moet correct en consequent zijn. Alleen dan heeft de Malamute respect voor zijn baas. Hij voelt feilloos aan waar en wanneer in de rangorde een zwakke plek zit en zal dan proberen de leiding over te nemen om vervolgens te bepalen wat er in en om het huis wel of niet kan. Heeft hij zo'n situatie eenmaal bereikt dan is het een hele klus hem weer in het gareel te krijgen.

De Malamute vertoont een heel sociaal gedrag en daarom wordt hij graag als familiehond gehouden. Hij is vriendelijk, aanhankelijk, speels maar kan ook urenlang rustig blijven liggen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de hond pas in zijn element is als hij de beweging krijgt die hij nodig heeft en dit blijft niet beperkt tot "3 maal daags een blokje om". Er zullen flinke wandelingen gemaakt moeten worden en ook fietstochten. Een afwisselende training zal ook zijn "geest" op peil houden. Overigens is hij niet de gemakkelijkste met het trainen. Er zal dus een hondenschool gezocht moeten worden die hond en eigenaar traint op de manier die het beste past bij het karakter van de hond.

Tegenover soortgenoten van hetzelfde geslacht kunnen zowel reuen als teven erg dominant en vechtlustig zijn. Het is dan ook niet verstandig de honden onaangelijnd uit te laten en dit zeker ook in verband met de aandrang van de hond om te gaan jagen. Hij heeft een heel goede neus en is weg voordat je er erg in hebt. Laat hem dus niet los tenzij het appel op de hond erg goed is.

 

 

   Algemeen beeld van de "Locomotief van het Hoge Noorden".
 

De Malamute is een krachtige en stevig gebouwde hond met een diepe borst en een compact lichaam. Hij heeft een dikke, grove bovenvacht van voldoende lengte om de wollige ondervacht te beschermen.De Malamute staat recht en sterk op zijn voeten en heeft hierdoor een aktieve, levenslustige houding.

Hij heeft een breed hoofd dat een grote mate van intelligentie aangeeft, met relatief kleine, driehoekige oren. De snuit is fors en slechts weinig aflopend niet spits of lang maar ook niet stomp.

De Malamute beweegt zich in een trotse houding, het hoofd rechtop en met levendige bruine ogen.De Malamute moet zwaar van bot zijn. De borst is diep de schouders zijn krachtig en de rechte rug loopt iets omlaag. De lendenen mogen niet te kort zijn omdat dit de beweging zal hinderen.De voorbenen zijn recht en stevig, de achterbenen breed en krachtig, matig gebogen in de kniegewrichten. De voeten zijn van het type "sneeuwschoen", stevig aangesloten met goed opgevulde zolen.

Zijn dikbehaarde staart wordt als een wuivende pluim over zijn rug gedragen.Kortom de Malamute moet alle eigenschappen bezitten om zijn oorspronkelijke functie als sledehond voor zware vrachten te kunnen vervullen.De Malamute is niet gefokt om te "racen" in snelheidswedstrijden maar als sledehond voor de zwaardere lasten. Hij wordt dan ook wel de "Locomotief van het Hoge Noorden" genoemd.

 

 

In het kort de nadelen van de

 Alaskan Malamute op een rijtje:

                     de Malamute is een roedeldier. Hij is niet graag alleen en hij zal dit in zo'n geval laten blijken door als een wolf te gaan huilen. De buren vinden dit over het algemeen niet erg leuk.

                    de Malamute is dominant tegenover soortgenoten. Vooral reuen onderling. Door hun grootte zijn ze erg sterk en gaat het vechten hard. Als de baas dit niet heeft kunnen voorkomen, zal snel moeten worden ingegrepen om erger te voorkomen.

                    verwacht van de Malamute geen absolute gehoorzaamheid. Hij is niet het type "GG-hond" (uitzonderingen bevestigen echter de regel).Voed hem consequent op en met een cursus bij de juiste hondenschool kunnen toch leuke resultaten behaald worden.

                    ondanks zijn grootte en uiterlijk doet lijken, is de Malamute geen waakhond voor huis en erf. Hij zal echter in veel gevallen wel als verdediger optreden voor "zijn roedel".

                    de Malamute kan niet zonder meer loslopen tijdens bijvoorbeeld een boswandeling. De aandrang om te jagen is erg groot en hij is weg voor je er erg in hebt. Dit geldt ook voor in en om het huis. Zorg voor een goede afrastering!

                    de Malamute verhaart 1 a 2 maal per jaar. Hij verliest dan zeer veel vacht. Houd hier rekening mee in geval van allergie. Voor de rest van het jaar is er geen overdreven haarverlies.

                    de Malamute vraagt enige ruimte maar vooral veel beweging van een sportieve baas. Kijk of u voldoende tijd en energie heeft om er met hem op uit te trekken. Als de Malamute onvoldoende beweging krijgt, zal hij zijn energie omzetten in allerlei vervelende streken van sloopwerk tot huilen en in sommige gevallen zelfs tot agressiviteit naar de baas. Op bovengenoemde punten loopt het bij veel nieuwe Malamute-eigenaren vaak stuk. Niet alle honden en ook niet alle "nieuwe baasjes" zijn hetzelfde doch er moet ter dege rekening gehouden worden met het eigenzinnige, sterke en niet alledaagse karakter van deze prachtige hond. Als een baas zich daarvan vergewist en zijn hond op de juiste manier en met respect behandeld, gaan zij een fijne tijd tegemoet.